Wat is orange wijn?

Naast rood, wit en rosé is orange de "nieuwe " kleur. Om het te maken hanteert men de procedure van rode wijn, maar dan met witte druiven. De schillen en soms de takjes en pitten geven rode wijn smaak, kleur en textuur. Nu krijg je een amber/oranje sap variërend van oudgoud tot soms zelfs baksteenkleurig.

Het mooie is dus je veel karaktereigenschappen van rood in de oranje wijn proeft, zodat heel veel eten hier goed mee matcht.

DE SMAAK

Net zoals bij rode wijn zijn de verschillen in smaak eindeloos. Naast frisse fruitigheid proef je hints van noten, specerijen, gedroogde kruiden, kweepeer of zoute mineraligheid. Van bitter tot lichtzoet, zonder dessertwijn te worden.

ORANGE WINE, NATUURLIJK !

Het belangrijkste unieke kenmerk van orange wijn is de langere fermentatie van de druiven met schil ( maceratie ). Wijnmakers beslissen afhankelijk van het type druif en hun eigen filosofie hoe lang. Een paar dagen tot soms maanden, dan meestal in kvevris, amforen van klei. Pioniers zoals Josko Gravner laten het sap na dit proces nog een aantal jaren rijpen in houten vaten.

Moe van de zucht naar trends en technologische veranderingen vond hij veel voldoening in een duurzaam systeem dat nooit twee keer dezelfde wijn oplevert. Nu heb je alweer de derde generatie die experimenteert met nieuwe technieken, druivensoorten en terroir.

Omdat oranje wijnen worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde gezonde druiven, is er geen of maar heel weinig sulfiet nodig. De traditie van duurzaam produceren is erg sterk. Door de natuurlijke aanpak is deze methode populair bij biologische wijnmakers. Onze wijnen komen dan ook uitsluitend van boeren die met diep respect voor hun grond en omgeving werken.

Het is een arbeidsintensief, handmatig proces om de wijnstokken te beheren.Vaak vergeten druivensoorten houdt men in stand omdat ze erg geschikt zijn voor oranje wijnen. De wijn blijft vervolgens langer in de kelders dan bij conventionele methodes. Ze zijn daarom in tegenstelling tot het gros van de tegenwoordig geproduceerde wijnen erg geschikt om nog een tijdje te laten liggen.

WAAR KOMEN ORANGE WINES VANDAAN ?

Het belangrijkste gebied kruist de landsgrenzen van noordoost Italië, Slovenië en Kroatië. Hier worden traditionele methodes om wijn te maken steeds vaker omarmd en oude kennis met moderne inzichten aangevuld.

In Georgie, dat wordt gezien als de bakermat van wijn, heeft men een lange geschiedenis met orange wijnen. Hier begraven ze amphoren van klei in de grond zodat de wijn en schillen nog een lange tijd na de fermentatie met elkaar in contact blijven.

Verschillende wijnmakers buiten Georgie zijn hierdoor geïnspireerd geraakt. Dus zie je nu in bijna alle gebieden in Europa waar traditioneel druiven worden verbouwd; Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië ook oranje wijn.

Ook in Nieuw Zeeland, Amerika en Zuid Afrika beginnen wijnboeren hun eigen versies te maken. Met name in Napa valley ( Californië ) wordt de trend steeds groter.

BIJZONDERE WIJNEN

Orange wijnen komen meestal van boutique wijngaarden. Het zijn voornamelijk boeren en altijd zeer toegewijde wijnmakers met een kleine tot middelgrote opbrengst. Er is veel handwerk nodig bij het bewaken van de kwaliteit en het rijpingsproces. Passie en toewijding zijn onontbeerlijk, ook lef want als de wijn in het vat zit wordt er niet meer aan gesleuteld.

ETEN EN ORANGE WIJN

Omdat ze zo'n specifiek, uitgesproken karakter hebben passen deze witte wijnen bij allerlei gerechten waar je snel aan rood denkt. De tannine gaat goed samen met eiwitten waar de smaak van de wijn ronder van wordt ( vleesgerechten van kip tot roodvlees ) Ook vissaus in de saus van een gerecht, ansjovis en ei combineren goed, waar de meeste witte en rode wijnen niet goed tegen kunnen.

Ze blijven krachtig overeind bij complexe kruidige gerechten ( Aziatische curries, Mexicaans, tajines bijvoorbeeld ) en zijn een goede begeleider van gerijpte kazen. Sushi/sashimi, maar ook andere vette vis rauw of gerookt combineren heel mooi. Ook paddestoelen en knoflook gaan geweldig samen, net zoals ze dat met een Nebbiolo doen die veel zuren en tannines in zich heeft. In Italie noemt men de "Vino Ambro " ook wel witte Nebbiolo!


gravner met amphoras
"Ik zocht naar een manier van wijn maken waar ik me niet voortdurend hoef aan te passen."